משהו מתוק בממלכת דנמרק
שרון היינריך יצאה לבחון מקרוב את הסצינה המתפתחת במהירות של מסעדות, בתי קפה וברים אופנתיים בקופנהגן. היא חזרה עם חיוך גדול ועם קרמבו

אוליבייה אוקספלט, הבעלים של Democratic Coffee Bar, מבקש ממני להתלוות אליו אל המטבח. הוא מראה לי בהתלהבות את ה"בייבי" החדשה שלו: מכונה חדשנית להתפחת קרואסונים, מהסוג השמור כנראה רק למי שזכה בתואר "הקרואסון הטוב ביותר בקופנהגן". כן, מסתבר שיש דבר כזה. אמנם הדנים ידועים בעיקר בזכות מאפה הדייניש שלהם, אבל לאחרונה החלה להיווצר בבירת הויקינגים גם סצינה חדשה של מאפים צרפתיים, לחמים ואפילו פטיסרי.

הלוקיישן המעולה של קפה דמוקרטיק מבטיח שיהיה מלא תמיד באנשים ובאווירה. צילום: שרון היינריך

אחרי שהוא גומר להתלהב מהפלא שניצב לו במטבח, הוא מציע לי להתלוות אליו וצעוד מבעד לדלת קסמים. מאחוריה, הוא טוען, נמצאת קופנהגן האמיתית - זו שאם נסמן את מרכז העיר בגוגל הסיכה תכוון אליה. כמובן שאני נעתרת להזמנה ואוקספלט מוציא אותי אל חצר קטנה וקסומה שנמצאת מאחורי הקפה שלו. "כאן בעצם נמצאת הנקודה המסמלת את קופנהגן על המפות. באחד הקירות נעוץ כדור תותח עליו חרוט המספר 1807. בשנה זו התרחש קרב קופנהגן, שבמהלכו נורו פגזים וכדורי תותח רבים אל העיר. פרצה בה שריפה גדולה והחצר הזו בה אנחנו נמצאים שרדה ועמה גם כדור התותח שבקיר". אני חושבת לעצמי, שללא הפגישה עם אוקספלט לא הייתי מגיעה למקום הזה שמסמל תקופה חשובה מאוד בהיסטוריה של העיר המרשימה.

אל קופנהגן החלטתי להגיע בעקבות האהבה שלי לגילוי יעדים חדשים. מדינות צפון אירופה והסקנדינביות תמיד קסמו לי, אבל מצד שני הן גם נראו לי קרות ומנוכרות. ואז נחשפתי לעולם העיצוב הדני, הכל-כך נקי ומסודר. מצד אחד חם ונעים ומצד שני כל-כך פרקטי ולעתים קורקטי. אני לא מומחית לעיצוב, אבל הסגנון הדני עשה לי את זה וסקרן אותי לבקר במדינה ממנה הוא מגיע. כמובן, שכל גיחה שלי ליעד חדש, גוררת מחקר מעמיק בתחום העיסוק שלי, קרי תחום הקונדיטוריה, השוקולד ובתי הקפה, ואם אפשר לשלב אותם עם העיצוב הדני, מה טוב.

בדמוקרטיק קפה אני פוגשת את ראסמוס פאלסגרד, מבקר מסעדות דני צעיר, בעל האתר Feinschmekeren, ששמח מאוד להכיר נציגה של הקולינריה הישראלית-פריזאית. אל ראסמוס הגעתי במסגרת ההערכות לנסיעה, עת שוטטתי ברחבי המרשתת ומצאתי עוד ועוד המלצות מעולם הקולינריה בקופנהגן שהולך ותופס תאוצה. מסעדות, בתי קפה וברים אופנתיים נפתחים בעיר, וכולם מדברים על הוייב העדכני והצעיר שלה. אולי זה לא מקרה ש"נומה", שנבחרה בשנים האחרונות כמסעדה הטובה בעולם, נמצאת גם היא בקופנהגן.

ואם לחזור לדמוקרטיק קפה - פאלסגרד מסביר לי שמדובר באחד מבתי הקפה הטובים ביותר בעיר וממש ביום הפגישה שלנו הקרואסון שלו נבחר לטוב ביותר בקופנהגן, במבחן שערך אחד העיתונים המקומיים. אני טועמת את הקרואסון והוא נפלא, אם כי עדיין לא ברמה הפריזאית. גם קרואסון השקדים מעולה וה-Pain au Chocolat ("קרואסון שוקולד") הוא החביב עליי ביותר.

לצד המאפים מוגש הלאטה של הדמוקרטיק, שהוכן על-ידי אחד הבריסטות הטובים ביותר בעיר, וגם הוא מוצא חן בעיני מאוד.

הקרואסון הטוב ביותר בקופנהגן. צילום: שרון היינריך

לצד הקפה והמאפים, קשה שלא להתרשם מהמיקום של בית הקפה, השוכן ממש בצמוד לספרייה - וזה גם המקור לשמו, שהרי הספרייה היא אחד המוסדות הדמוקרטיים הגדולים בעיר. אם תרצו, מדובר בבית הקפה של הספרייה, שבשעריה באים מדי שנה כמיליון אנשים. הפוטנציאל ברור, מה גם שסמוך לספרייה נמצאת אוניברסיטה, מה שהופך את המקום למבוקש אפילו יותר. ביקרתי בו פעמיים במהלך שהותי בעיר, ובשתי ההזדמנויות הוא היה מלא באנשים ומלא באווירה.

DEMOCRATIC CAFFEE BAR

Krystalgade 15

1172 Cpenhagen

שעות פתיחה: שני עד שישי 8:00-19:00, שבת 9:00-16:00

SANKT PEDERS BAGERI

אם אתם כבר באזור של הדמוקרטיק, על תוותרו על הדיינישים המפורסמים של Sankt Peders Bageri, שנמצאת בלב הרובע הלטיני ובמרחק של כמה דקות הליכה מבית הקפה שבספריה המרכזית. היא נחשבת לאחת המאפיות הוותיקות ביותר בקופנהגן ויש הטוענים שהיא הוותיקה ביותר. כשתגיעו אליה אתם עלולים לחשוב שאתם לא במקום הנכון, משום שקירות רבים ברחוב - כולל החזית של המאפייה - מכוסים בגרפיטי חובבני. חרף המראה החיצוני, מומלץ מאוד להיכנס פנימה.

במקום נמכרים מגוון סוגים של לחמים ושל מאפים, כשהמפורסם שבהם הוא הסינמון רול. את המאפה הממכר הזה תוכלו למצוא במאפייה רק בימי רביעי, בהם נאפים ונחטפים כמה אלפי סינמונים, כל שבוע. גם הדייניש עם הוניל והקינמון מעולה.

"סינמון רול". מאפה קינמון, שוקולד וקרם פטיסייר. צילום: שרון היינריך

SANKT PEDERS BAGERI

Sankt Pedres Straede 29

1453 Copenhagen

שעות פתיחה: שני עד שישי 6:00-17:30, שבת 7:00-16:00, ראשון 8:00-14:00

יום המלכה

לצד העיצוב המודרני והמוקפד, יש גם דברים מאוד ארכאיים בדנמרק, כמו למשל המונרכיה שעדיין מתקיימת במדינה. מרגרט, המלכה הנוכחית, חגגה בדיוק בזמן הביקור שלי בעיר את יום הולדתה ה-75. מדהים היה לראות את המוני הדנים נוהרים אל עבר הארמון, הנמצא במרכז העיר בסמוך לים הבלטי. ילדים, בני נוער ומבוגרים נוהרים בהמוניהם, החל משעות הבוקר המוקדמות, אל סביבת הארמון ומתמקמים על המדרכות המקיפות אותו. בדיוק בשעה 12:30 בצהריים מצלצלים הפעמונים בכנסייה שמול הארמון, או אז יוצאת המלכה בכרכרה, מלווה בסוסים ובחיילי המשמר שלה (נראים בדיוק כמו חיילי המשמר באנגליה) ומנופפת לקהל המריע.

כל העיר לבשה דגלים וילדי הגנים ובתי-הספר הגיעו מחופשים למלכות ולמלכים להשתתף בחגיגה. המסלול של הכרכרה עבר באחד האזורים המרכזיים ביותר של העיר, כיכר Kongens Nytrov הסמוכה לנמל Nyhavn המהווה מקום עלייה לרגל לתיירים ולמקומיים.

חיילי משמר המלכה בטקס שנערך לכבוד יום הולדתה. צילום: שרון היינריך

BLOMSTERBERG'S

ממש לא רחוק מהכיכר הזו, שכל תייר ומקומי עוברים בה לפחות פעם ביום, תמצאו את Blomsterberg's, אחד המקומות המופלאים ביותר בעיר, שמתמחה בהכנת קרמבו. כן כן, קראתם נכון, הקרמבו שאתם מכירים - בכמה שינויים, כמובן. למעשה, הקרמבו שתמיד חשבנו שהוא צבר הומצא בעצם בדנמרק, בה תוכלו למצוא אותו בכל ימות השנה ולא רק בסתיו ובחורף כמו בישראל. בדנית, נקרא המעדן הזה Flodeboller ותמצאו אותו בכל סופרמרקט, קונדיטוריה ולעתים אף כקינוח במסעדות ובבתי קפה.

אך כאמור, הלכתי לטעום את הקרמבו הטוב ביותר אצל מלכת הקינוחים הדנית המפורסמת מט בלומסטרברג. בלומסטרברג נחשבת לאחת השף פטיסייר הטובות בדנמרק, וידועה בזכות ספרי האפייה שלה, תוכנית הטלוויזיה בכיכובה ושתי חנויות/בתי קפה בבעלותה שאחת מהן ממוקמת בלב קופנהגן.

 הקרמבו האגדי של בלומסטרברגס, עם ציפוי שוקולד מריר ומילוי שמכיל מרמלדת פטל עסיסית. צילום: שרון היינריך

הבוטיק של בלומסרברג ממוקם ברחוב ציורי ונעים, אותו תוכלו לראות מבעד לקיר הזכוכית הגדול הפונה לרחוב. במקום מוצעים למכירה קינוחים מעשי ידיה, משקאות חמים וגם כמה אקססוריז לאפייה הממותגים על שמה.

הקינוחים נראו לי מצוינים, בעיקר טארט הלימון עם המרנג העדין, אבל כמובן שלא יכולתי לעמוד בפיתוי והזמנתי את הקרמבו המקומי. בדרך-כלל הקרמבו הדני דומה לקרמבו שאנחנו מכירים מישראל, רק שהתחתית שלו משתנה ויכולה להיות עוגיית חמאה דנית מסורתית, וופל עדין או מרציפן איכותי. במקרה שלנו, מדובר בקרמבו בשני טעמים, האחד בציפוי שוקולד חלב עם פסיפלורה והשני בציפוי שוקולד מריר עם פטל.

אני בוחרת את המריר עם הפטל, שמוגש ממש כמו קינוח על צלחת מעוצבת. טעם הקרמבו אלוהי והמרקם עוד יותר. למרות שמדובר בקצף חלבונים הרי שהמרקם מזכיר שמנת. בלב הקצף טמון לו כדור של שוקולד מריר ובתוכו מרמלדת פטל עסיסית. פתאום כל המתוק הזה מקבל עקיצה פירותית חמוצה והשילוב נהדר. גם הבסיס מפתיע אותי - מדובר בעוגיית מרציפן, ולמרות שלרוב אני לא מחבבת את חומר הגלם הזה, הפעם הוא די טעים לי.

BLOMSTERBERG'S

Gronnegade 43

1107 Copenhagen

שעות פתיחה: שני עד חמישי 10:30-17:30, שישי 10:30-18:00, שבת 10:30-16:00

 

MAGASIN

לא רחוק מבוטיק הקרמבו הקסום, בכיכר Kongens Nytrov, נמצא אחד מבתי הכלבו המפורסמים של העיר, מגזין (Magasin). אני לא ממש חובבת בתי כלבו לשופינג ובדרך-כלל מה שמעניין אותי יותר במקומות האלה הן קומות הגורמה, שבמקרה הזה נמצאת בקומה -1. לצד מתחם בו אפשר לשבת ולאכול, ממוקם סניף של המאפייה המפורסמת Meyers Bageri שמומלץ בחום לבקר בו כדי לנסות את אחד הלחמים מתוך המגוון הגדול שלהם.

באותה קומה נמצא גם מתחם השוקולד של בית הכלבו, בו ניתן להצטייד בשוקולד מסוגים שונים ובעיקר בקרמבואים מעולים. לא תוכלו לפספס את סופר הגורמה הגדול המתפרס על חלק גדול מהקומה. תמצאו בו חומרי גלם מעולים מכל העולם, מסודרים בצורה אסתטית ביותר ומעוררת דחף עז לרכישה (ראו הוזהרתם).

עוגיות דניות מסורתיות בקופסאות פח מעוצבות. צילום: שרון היינריך

MAGASIN

Kongens Nytorv 13

1095 Copenhagen

שעות פתיחה: כל ימות השבוע 10:00-20:00

LA GLACE

עוד מקום עלייה לרגל לתיירים ולמקומיים הוא הקונדיטוריה La Glace. לכל עיר יש את המקום הזה שחייבים לאכול בו את העוגה המסוימת ההיא, שכבר עשרות שנים מככבת בכל מדריך טיולים. כזו היא לה גלאס, מתוירת מאוד אבל בהחלט שווה ביקור.

הקונדיטוריה קיימת משנת 1870 והיא מציעה מגוון גדול של עוגות גדולות, עמוסות קרמים וקצפות, שיזכירו לכם קצת את הקונדיטוריות בישראל של שנות ה-80', רק שהן הרבה יותר איכותיות כמובן. התור ללה גלאס גדול, אבל הוא מתקדם מהר מאוד. עם כניסתכם למקום תקבלו מספר, ממש כמו בקופת חולים, ועד שתורכם יגיע מומלץ כבר לדעת מה תרצו להזמין כי העומס הרב לא מאפשר דיונים ארוכים עם המוכרות הקורקטיות.

קונדיטוריית La Glace, מוסד דני הקיים משנת 1870. צילום: שרון היינריך

עוגת קצפת ותותים. צילום: שרון היינריך

העוגה המפורסמת ביותר של המקום נקראת Sportskage. שמה לא ניתן לה משום שצריך לעשות המון המון ספורט כדי לשרוף את הקלוריות של כל ביס ממנה (למרות שזה היה יכול להיות מאד מדויק), אלא כהומאז' למחזה "Sports Man" שהועלה לראשונה בדנמרק ב-1891. העוגה בנויה משכבה של בסיס הנקרא בפי הדנים "מקרון" אך לא מזכיר את המקרון שאתם מכירים אלא יותר עוגיות פלורנטין קריספיות ועשירות בשקדים מקורמלים טחונים. מעל השכבה האלוהית הזו, מונחת לה גבעה גדולה של קצפת עם שברי נוגטין ובתוך הקצפת נעוצות פחזניות מקורמלות ממולאות בקרם פטיסייר.

אפשר להגיד שהעוגה מזכירה מבחינת מרכיביה את הסאנט-אונורה הצרפתית המפורסמת, רק שהיא כבדה הרבה יותר, ולצד זאת גם טעימה בצורה שקשה לתאר.

עוד עוגה נהדרת היא ה-HC Hat העשויה שכבות של שוקולד, מוס קרמל וגנאש קרמל ולימון. מתאימה מאוד לחובבי הטעם הלימוני בתוך המתוק שלהם.

LA GLACE

Skoubogade 3-5

1158 COPENHAGEN

שעות פתיחה: שני עד שישי 08:30-18:00, שבת 09:00-18:00

 

שרון היינריך, קונדיטורית החיה בפריז, היא בעלת הבלוג Paris chez Sharon ומחברת הספר "הפטיסרי הטובות בפריז - מדריך לבוטיקי עוגות ומתוקים". מקיימת, בין השאר, סיורים קולינריים בפריז.

***