כדי להתחיל להזמין יש לבחור תאריך ואופן האספקה
מתכון וספר: אפרסקים בפרובאנס
כל מתכון מפרובאנס הוא סוג של סיפור אהבה, במיוחד אם הוא כולל אפרסקים בוסריים במקצת שמשכשכים בקרמל ובחמאה
"עונת האפרסקים בעיצומה". נשמע כמו פתיחה של פרק ברומן ביכורים ישראלי, לא? נקישה בדלת העירה אותי ממחשבותיי. בפתח עמד שליח גבה קומה ונתן בי מבט שואל: "רויטל?".
"כן", עניתי.
"יש לי חבילה בשבילך".
ידיו אחזו, כך לפחות נדמה היה לי, בשני ספרי בישול שהזמנתי בימים שבהם בגרוש היה חור והדואר ממש... הגיע.
כך זנחתי את תחילתו של רומן הביכורים (או, וזה נשמע אך מעט פחות רומנטי, תודו - כתבה על טארט אפרסקים) לטובת שני ספרים שכבשו את ליבי וירטואלית (כן, כן, זה קורה) וסופסוף נחו בידיי.
המתכון שבהמשך, לטארט אפרסקים מקורמלים, לקוח מהספר: "Cooking in Provence" של אלכס מאקאיי (Alex Mackay) ופיטר נאב (Peter Knab). ואם יש משהו מנחם בעובדה שאיני כותבת רומן ביכורים זהו הטארט הזה, שאין מתאים ממנו לעונת האפרסקים.
"Cooking in Provence" של אלכס מאקאיי (Alex Mackay) ופיטר נאב (Peter Knab). צילום: עידית בן עוליאל
להרגיש פרובאנס
בתור התחלה הלכתי לדליקטסן ואספתי מלוא הסל אפרסקים ריחניים, בצק עלים, סוכר וחמאה לקרמל. מה שמתחיל בסוכר וחמאה ובדרך הופך לקרמל - שם ליבי.
הלכתי לדליקטסן ואספתי מלוא הסל אפרסקים ריחניים, בצק עלים, סוכר וחמאה לקרמל. צילום: רויטל כהני
צורת ההכנה של הטארט הזה פשוטה: מקרמלים סוכר וחמאה במחבת לקרם קרמל שזוף ועשיר. ומה שמתחיל בסוכר וחמאה ובדרך הופך לקרמל - שם ליבי
מניחים עליו בצפיפות שמיניות אפרסקים, ואת כל זה מכסים בבצק עלים נעים למגע, מהדקים לקצוות המחבת ומכניסים לתנור. א-לה-פרובאנס.
כשהריח המתוק ממלא את המטבח נותר רק לדמיין את הטעם ולהמתין כ-25 דקות עד שהטארט יהיה מוכן. בינתיים, חזרתי לספרי הבישול החדשים שלי לעוד עלעול בשלל המתכונים והתמונות.
כשהריח המתוק ממלא את המטבח נותר רק לדמיין את הטעם ולהמתין כ-25 דקות עד שהטארט יהיה מוכן. צילום: רויטל כהני
אחרי שהצטנן ונפרס ברכות, אפשר לטעום ולא להאמין כמה הטארט הזה טוב. טעמו טעם אפרסקים מתוק-חמצמץ ובצק העלים מתפצפץ בפה בקראנצ'יות, כמו סוכריות קופצות. חגיגה עם קונפטי בלב.
מתכון לטארט אפרסקים
מהספר Cooking in Provence by Alex Mackay with Peter Knab
להכנת הטארט יש להצטייד במחבת בקוטר של כ-20 ס"מ, מהסוג שאפשר להכניס לתנור, ובקערה גדולה שתוכל להכיל אותה. כמו שאפשר להבין מהתמונות - זה עובד גם עם תבנית חסינת אש.
המצרכים
- 5 אפרסקים קשים
- 50 גרם חמאה לא מלוחה
- 100 גרם סוכר לבן טחון דק
- 1 עיגול בצק עלים, בקוטר 24 ובעובי 1 ס"מ
אופן ההכנה
מחממים את התנור מראש ל-180 מעלות. ממלאים את הקערה הגדולה (זו שהמחבת יכולה להיכנס לתוכה) במים קרים.
ממיסים במחבת (זאת שניתן להכניס לתנור) את החמאה והסוכר. מבשלים תוך ערבוב מתמיד עד שנוצר קרמל כהה, ומייד מעבירים את המחבת לקערת המים הקרים כדי לעצור את בישול הקרמל. אם איפשהו בדרך נראה שהקרמל מתפרק - לא נורא, זה יסתדר כשתוסיפו את האפרסקים.
חוצים כל אחד מהאפרסקים לשניים ומגלענים. חותכים כל חצי ל-4 (כך שמכל אפרסק נקבל 8 פלחים).
כל מתכון מפרובאנס הוא סוג של סיפור אהבה, במיוחד אם הוא כולל אפרסקים בוסריים במקצת שמשכשכים בקרמל ובחמאה.
ברגע שהקרמל התקרר לגמרי, מסדרים עליו את פלחי האפרסקים בעיגול מהחוץ כלפי פנים, ומהדקים עד כמה שאפשר לתחתית המחבת. ממשיכים את הבישול על אש קטנה, עד שהאפרסקים מקורמלים קלות.
מכסים את המחבת עם עיגול הבצק ומהדקים את הקצוות (בתוך המחבת). מכניסים לתנור שחומם מראש ל-20-25 דקות, עד שהבצק נאפה והוא זהוב ויבש. מוציאים ומניחים לו להתקרר.
כשהטארט קר, שמים את המחבת על אש גבוהה כדי להמיס את הקרמל. בעזרת כף היד מסובבים בעדינות את הטארט עם כיוון השעון. מניחים צלחת גדולה מעל הבצק, והופכים בזהירות.
אחרי שהצטנן ונפרס ברכות, אפשר לטעום ולא להאמין כמה הטארט הזה טוב. צילום: רויטל כהני
רויטל כהני, מעצבת גרפית, צלמת אוכל וסטייליסטית.
***