כדי להתחיל להזמין יש לבחור תאריך ואופן האספקה
פינוק פריזאי: קרפ סוזט
קרפ סוזט הוא קינוח פריזאי קלאסי בניחוח תפוזים מרענן. המתכון הפשוט והמדויק של הבראסרי יאפשר לכם להתענג עליו גם בבית
הרהורים על קרפ צרפתי
נכנסת למטבח, ומהרהרת על קרפ סוזט, שזה כמו לבשל בצרפתית. או כמו ללבוש חצאית טפטה רכה וזורמת ולהתהלך בנעלי ריקוד. בדומה לזיכרון ישן, בו אני מתהלכת בשדרות האליזה. זמן רב מידי עבר מאז אותו שיטוט חלונות ראווה. עשור, אולי, שנדמה כנצח.
קרפ סוזט של הבראסרי. צילום: עידית בן עוליאל
לפי גירסה רווחת, קרפ סוזט הומצא ב-1895 על-ידי אנרי קרפנטייה בן ה-14, שולייה במטבח של קפה מונטה קרלו הפריזאי, וזה קרה במקרה. הקרפ הטבול בברנדי אמור היה לשמש כמנה אחרונה בארוחה שהוגשה לאדוארד ה-7 נסיך אנגליה. הארוחה התארכה וקרפנטייה ניסה לחמם מחדש את הקינוח, כשהאלכוהול התלקח.
התוצאה הייתה כה מוצלחת שהנסיך שלח לו שי, טבעת עם אבן יקרה. סוזט, אגב, הייתה עלמה פריזאית יפה, אורחתו של אדוארד בשולחן במונטה קרלו.
בסופו של דבר, אחרי שחששותיי התבדו והצלחתי להצית את הברנדי בלי לשרוף חצי מהמטבח, הגעתי למסקנה שלכל אחד כדאי לנסות - בעיקר אם הוא אוהב תפוזים או את פריז.
מתכון: קרפ סוזט של הבראסרי
המצרכים
- 250 גרם קמח
- קורט מלח
- 1 כפית סוכר
- 2 ביצים טרופות
- 400 מ"ל חלב
- 100 מ"ל מים
- 20 גרם חמאה מומסת
- 2 כפות גרידת תפוז
- 1 כף גרידת לימון
- חמאה או שמן לטיגון
להגשה:
- 125 גרם סוכר
- 250 מ"ל מיץ תפוזים
- 1 כף גרידת תפוז
- 4 כפות גראנד מרנייה / טריפל סק
- 50 גרם חמאה, חתוכה לקוביות
אופן ההכנה
מכינים את הבלילה: מנפים את הקמח, המלח והסוכר לקערה ויוצרים גומה במרכז.
מערבבים את הביצים, החלב והמים ויוצקים באיטיות לתוך הגומה, תוך כדי טריפה, עד שנוצרת בלילה חלקה. מוסיפים את החמאה המומסת תוך כדי ערבוב. מכסים ומקררים 20 דקות. מוסיפים את גרידת התפוז והלימון ומערבבים.
מחממים ומשמנים קלות מחבת קרפים (מחבת טפלון בעלת שוליים נמוכים ותחתית ישרה לגמרי). יוצקים מן הבלילה בעזרת מצקת, כך שתכסה את תחתית המחבת בשכבה דקה ואחידה. מנקזים בלילה עודפת אם יש.
מטגנים דקה על אש בינונית, או עד שהקרפ מתחיל להתנתק מהדפנות. הופכים ומטגנים עוד דקה, או עד שמזהיב קלות. ממשיכים לטגן באותה צורה את שאר הקרפים (אין צורך לשמן יותר את המחבת).
מקפלים את הקרפים המוכנים לרבעים.
הגשה: ממיסים את הסוכר במחבת גדולה על אש נמוכה, עד שמתקבל קרמל זהוב. מטים את המחבת בזהירות, על מנת שהקרמל ישחים באופן אחיד.
יוצקים למחבת את מיץ התפוזים וגרידת התפוז ומרתיחים 2 דקות. מוסיפים את הקרפים למחבת ויוצקים עליהם מהרוטב בעזרת כף.
שופכים מעט מהברנדי או הליקר ומשלהבים את המחבת בעזרת גפרור או להבת הגז (בשלב זה כדאי להתרחק מעט מהמחבת ולדאוג שמכסה המחבת יהיה בהישג יד למקרה חירום). כשהלהבה שוככת, מוסיפים חמאה ומנענעים את המחבת עד שהיא נמסה. מעבירים לצלחות ומגישים מיד.
קרפ סוזט (Crêpe Suzette) היא אחת המנות המתוקות הקלאסיות של המטבח הצרפתי. צילום: רויטל כהני
נכנסת למטבח, ומהרהרת על קרפ סוזט. צילום: רויטל כהני
פריז באמצע תל אביב. צילום: עידית בן עוליאל
רויטל כהני היא מעצבת גרפית, צלמת אוכל וסטייליסטית.
***