כדי להתחיל להזמין יש לבחור תאריך ואופן האספקה
להכין דייניש בבית? כנראה שלא

פחמימות זו אחת החולשות שלי, בכך אין ספק. אני מאלה שקשה, קשה להם מאד, לעבור ליד ערימה חמימה של קרואסונים מבריקים מטריות, ופשוט להמשיך בחייהם.
אבל מגרעות לעיתים יש לחבק, כי בסופו של דבר - מי יאהב אותי יותר ממני? לטוב ולרע, אני גרה בפריפריה כלשהי, שרחוקה מדי (או מספיק) ממעוזי הבייקרי המושלמים. הודות לכך, בצקים מדופפי חמאה אינם חלק מהתפריט היומי שלי (אני כותבת את המשפט הזה וחשה בו-זמנית מלאת גאווה ועל סף דמעות). אבל אני חולמת עליהם. עוטפי קרם וניל, מחית שקדים או רצועות שוקולד. עתירי דפים, עם שמרים או בלי, פריכים ומתפוררים על החולצה והרצפה. כאלה אני רוצה.
בצקים מדופפי חמאה אינם חלק מהתפריט היומי שלי (אני כותבת את המשפט הזה וחשה בו-זמנית מלאת גאווה ועל סף דמעות). אבל אני חולמת עליהם. צילום: שרית גופן
ובאותה נימה, אני אוהבת לאפות. מאד. להכשרה מקצועית באפייה לא זכיתי, ולכן אני לרוב מסתפקת ביצירת מאפים ביתיים פשוטים, שלא כרוכים בפירוטכניקה מסובכת ובעבודה קשה מדי. או באופן ספציפי: אפייה עם שמרים זה לא סיפור גדול; קיפולי חמאה - כן.
לזכותי יאמר שאני תמיד מוכנה להתנסות. במיוחד כשהתוצאה המקווה היא ערימה של מאפי בוקר חמימים ומושלמים שינוחו אצלי במטבח. לעניין השלמות עוד נחזור. בדיעבד, לו יכולתי לחזור לעבר ולתת טיפ לעצמי טרום הסיפור הזה, הטיפ היה, קודם כל, לעשות תיאום ציפיות.
דייניש קרם הפטיסייר והצימוקים השיכורים של הבייקרי הוא שלמות, וגם אלו שלי יצאו טעימים מאד. צילום: טל סיון-צפורין
אפייה עם שמרים זה לא סיפור גדול; קיפולי חמאה - כן. צילום: טל סיון-צפורין
שלא תטעו - דייניש קרם הפטיסייר והצימוקים השיכורים של הבייקרי הוא שלמות, וגם אלו שלי יצאו טעימים מאד. שלא לדבר על הגאווה המטורפת שמילאה אותי, כשהבצק שקיפלתי בעמל רב (פעולה שנמשכת שעות אך נעימה כל-כך) הדפדף לו לשכבות דקיקות ומתפצחות בזמן האפייה.
בשורה התחתונה, להכין דייניש בבית כן או לא? כנראה שלא.
זה דורש יום חופש, כרוך בהמון עבודה וכולל הדגמה מוחשית של כמות החמאה שנכנסת לתוך האושר הזה (יש דברים שלא באמת צריך לדעת). מסתבר שזה פחות כיף מאשר פשוט לקנות ולאכול את הדייניש.
זה דורש יום חופש, כרוך בהמון עבודה וכולל הדגמה מוחשית של כמות החמאה שנכנסת לתוך האושר הזה. צילום: טל סיון-צפורין
בסוף השתוללתי והוספתי לחלק מהדיינישים שוקולד במקום צימוקים (כזו אני, הולכת על הקצה). צילום: טל סיון-צפורין
מסתבר שזה פחות כיף מאשר פשוט לקנות ולאכול את הדייניש. צילום: טל סיון-צפורין
כנראה שסוג האפייה הזה מתאים לאנשים מסוימים ולא לאחרים. למשל, ברור שצורת הדיינישים שלי לא הייתה מושלמת – כי הפולניה שבי לא מאפשרת לי ליישר ולזרוק את הקצוות, והחצופים האלה עוד העזו להיפתח לי בתנור. וכן, בסוף השתוללתי והוספתי לחלק מהדיינישים שוקולד במקום צימוקים (כזו אני, הולכת על הקצה).
בקיצור, נוסעת לבייקרי. אם יש לכם בוקר פנוי, הרבה אנרגיה וחיבה לאוריגמי, הנה המתכון.
דייניש קרם פטיסייר וצימוקים
מתכון לכ-30 מאפים
בצק דייניש
המצרכים
- 0.75 כוסות מים קרים
- 1.5 כוסות חלב קר
- 0.5 כוסות סוכר
- 10 כוסות קמח
- 45 גרם שמרים לחים
- 5 ביצים בינוניות
- 2 כפות מלח
- 600 גרם חמאה לקיפול
אופן ההכנה
מערבבים את כל החומרים למעט החמאה לקיפול, במיקסר עם וו לישה, במשך 10 דקות. מאחסנים במקרר שעתיים.
בצק שמרים אחרי קירור שמחכה בסבלנות לקיפולי חמאה. צילום: טל סיון-צפורין
קיפול: פותחים את הבצק עד שיהיה מספיק רחב כדי לסגור את החמאה כמעטפה.
מרדדים ואז עושים קיפול, 3 פעמים כשכל קיפול מאונך לקיפול הקודם.
לאחר שעתיים, חוזרים על אותו קיפול ולאחר 4 שעות, אפשר לפתוח וליצור את המאפים.
קרם פטיסייר
המצרכים
- 2.5 כוסות חלב
- 1 כוס שמנת מתוקה
- 1 מקל וניל
- 2 כפות סוכר
- 1 כף סוכר נוספת
- 10 חלמונים
- 8 כפות קורנפלור (או א. פטיסייר)
אופן ההכנה
א. מרתיחים את החלב, השמנת, 2 כפות הסוכר ומקל הווניל.
ב. בקערה, מאחדים את החלמון עם כף הסוכר השלישית ועם הקורנפלור.
ג. משווים טמפרטורות ומערבבים לקערה בהדרגה את התערובות, החמה והקרה.
ד. מוזגים חזרה לסיר, ומבשלים תוך ערבוב במטרפה. ממשיכים לערבב במרץ גם אחרי הסמכה וביעבוע, עד שהקרם סמיך ומבריק.
מילוי צימוקים
המצרכים
- 750 גרם צימוקים בהירים
- 300 מ"ל מים
- 300 גרם סוכר
- 70 מ"ל רום כהה
אופן ההכנה
מרתיחים את המים והסוכר ומסירים מהאש.
מוסיפים את הצימוקים והרום, ומייד מכסים בניילון נצמד ומקררים שעתיים.
פורסים את הבצק על השולחן לרוחב של כ-30 ס"מ. מורחים את קרם הפטיסייר ומפזרים מעל את הצימוקים.
כנראה שסוג האפייה הזה מתאים לאנשים מסוימים ולא לאחרים. למשל, ברור שצורת הדיינישים שלי לא הייתה מושלמת ואפילו די רחוקה מהמקור. צילום: טל סיון-צפורין



טל סיון-צפורין היא צלמת, סטייליסטית ומעצבת גרפית, ובעלת הבלוג Chocolate / Salt
***